Festival Oty Hofmana uvede v soutěži i úspěšné filmy z Berlinale

6. září 2017

Dětský filmový festival v Ostrově uvede v soutěži i úspěšné filmy z festivalu Berlinale. V soutěžní části 49. ročníku dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově se představí celkem devět snímků.

Od 8. do 12. října se budou snímky ucházet o přízeň dětské a dospělé poroty. Tématem letošního ročníku budou roboti.

„Máme v soutěži celkem devět soutěžních filmů. Z toho tam máme dva filmy, které zaujaly na festivalu Berlinale, což je Pátá loď a Ani ve snu. Dále máme v soutěži úspěšnou pohádku Jiřího Stracha Anděl páně 2, pak je tam rodinná komedie Špunti na vodě, kterou budeme zahajovat. Z televizní tvorby je tam pohádka Pravý rytíř, Zázračný nos, Slíbená princezna a Mazalové 2," řekla ředitelka festivalu Ilona Hálová. Posledním soutěžním příspěvkem budou Pohádky pro Emu.

Pro letošní ročník už je také stanovena hlavní, dospělá porota. Zasedne v ní režisérka Jitka Němcová nebo režisér Václav Křístek. Dětská porota bude složena z žáků ostrovských základních a středních škol. V rámci festivalu se bude posuzovat také dětská videotvorba a studentské filmy a dětské televizní reportáže.

Kromě soutěžních filmů promítne festival také tematické snímky. Diváci se mohou těšit na seriál Československé televize ze 60. let 20. století Robot Emil a film Jindřicha Poláka podle scénáře Oty Hofmana Klaun Ferdinand a raketa.

Současně již také začínají přípravy na jubilejní 50. ročník festivalu. V roce 2018 navíc uplyne 90 let od narození dnes již zesnulého spisovatele a scénáristy Oty Hofmana, který byl léta patronem festivalu. Celý festival by se proto měl nést ve slavnostním duchu. "Už jsme ustanovili pracovní skupinu," řekl starosta Ostrova Josef Železný.

zdroj: ČTK
Spustit audio