Exekucemi jsou zatíženi v Karlovarském kraji nejvíce na Rovné

22. únor 2018

Karlovarský kraj je druhý nejhorší ze všech krajů z pohledu podílu lidí s exekucemi. Velké rozdíly jsou ale i mezi obcemi. Zatímco například v Rovné na Sokolovsku má alespoň jednu exekuci 33,6 procenta lidí, v Přebuzi je to jen necelá tři procenta, vyplývá z údajů webu mapaexekuci.cz.

Karlovarský kraj má stále nejnižší průměrné mzdy v zemi, ve třetím čtvrtletí loňského roku to bylo jen 25 371 korun hrubého. Nezaměstnanost už klesla pod celostátní průměr, v lednu byla 3,6 procenta.

V Rovné na Sokolovsku má exekuci více než každý třetí obyvatel nad 15 let. Čtvrtina z nich má více než deset exekucí. Podle starosty Jaroslava Jandy ale tyto skutečnosti chod obce nijak zásadně neovlivňují.

„Řada těchto lidí má v Rovné jen nahlášeno trvalé bydliště a v obci ve skutečnosti příliš nepobývají. O některých lidech, co exekuce mají, samozřejmě víme. Zaměstnáváme je v rámci veřejně prospěšných prací, takže jsou schopni dluhy postupně splácet," řekl Janda.

Dlužníků, kteří by dlužili za poplatky přímo obci, moc není

„Dokážeme si to ohlídat. Tyto problémy lidem většinou vznikly z původně menších spotřebitelských úvěrů," doplnil Janda.

Naopak jen dva z 69 lidí starších 15 let mají exekuci v Přebuzi. „Je to asi složením obyvatelstva. Máme tady převážně starší obyvatele a ti se do půjček moc nehrnou. Navíc tady nemáme žádné problémové obyvatele," řekl starosta Přebuzi Martin Bruoth.

Obec tak ani nemá problém s dlužníky. „Když už někdo nezaplatí včas, tak to brzy napraví. Navíc se tady všichni potkáváme," dodal starosta nejmenšího města v Česku.

Celkově má v Karlovarském kraji 17,45 procenta lidí exekuci. Nejvíce je to na Sokolovsku, kde je to 20,75 procenta obyvatel, což je třetí nejvyšší údaj ze všech okresů Česka.

V celé republice má téměř desetina lidí nad 15 let nějakou exekuci. Celkem je to 863 tisíce lidí a za poslední rok jich zhruba 31 tisíc přibylo.

zdroj: ČTK
Spustit audio