Eva Klausnerová: Via Mala je mimořádná

9. červenec 2012

Čas od času vznikají v Českém rozhlase Plzeň velké rozhlasové hry na pokračování. Letos jednu takovou dokončil plzeňský režisér Miroslav Buriánek, má název "Via Mala". Kromě plzeňských herců, například Martina Stránského nebo Zdeňka Muchy se v ní objevují i pražské herecké osobnosti jako Jan Přeučil nebo Igor Bareš. V hlavní roli účinkuje Miloslav Mejzlík. Eva Klausnerová se byla podívat na předpremiéře v rozhlasovém studiu a vyslechla také nedávné uvedení všech dílů na stanici Vltava. A chce se podělit o své dojmy.

Režisér Miroslav Buriánek připravil rozhlasovým posluchačům něco mimořádného. Spolu s dramaturgem Jiřím Kamenem proměnili rozsáhlý román Johna Knittela v rozhlasový seriál. Román se jmenuje Via Mala.


John Hermann Knittel, švýcarský autor, napsal 3 významné romány, z nichž nejslavnější je právě Via Mala. Tento název můžeme najít na mapě. Je tak označena alpská silnice vedoucí úzkým průsmykem údolím řeky Yzolly. Je obklopena strmými horami a 8 měsíců v roce je neprostupná kvůli závějím. A tady od nepaměti stojí pila, v níž se odehrává příběh, hodný antické tragédie.


Pila pracuje na plné obrátky. Mladý Niklaus rozumí svému řemeslu a hodné a pracovité jsou i jeho sestry Hana a Sylvie. Rodina má i dům v blízkém městečku, kde může trávit zimu. Ale všechno je jinak.


Majitel zděděné pily a hlava rodiny Jonas Lauretz je násilník a zkažený člověk. V městském domě ubytoval milenku, manželku mlátí a všechny peníze, které děti v podniku vydělají, ukradne a propije. Syna Niklause napadl sekerou a zmrzačil mu nohu. Hanu se pokoušel znásilnit a Sylvii bitím ochromil ruku. Nejmladší dvojčátka jsou pohřbena, protože tatínek je schválně nechal zmrznout. Neschopná místní policie jejich smrt nevyšetří a rodina mlčí, protože se bojí.

Z natáčení VIA MALA - Kateřina Vinická, Kamila  Kikinčuková, Bronislav Kotiš a Miroslav Buriánek

Sylvie je krásná a hodná. Pořád věří, že se otec polepší a že je třeba mu odpouštět. Matka a sourozenci však mají jiný názor, a když tyranie dosahuje vrcholu, rozhodnou, že otce musí zabít. Provedou to a Niklaus tělo pohřbí vysoko v horách. Pak ohlásí, že Jonas pěšky odešel a nevrátil se domů. Policie překope okolí pily, tělo nenajde a podstoupí úřadům návrh o prohlášení Jonase za nezvěstného. Zdá se, že všechno proběhne hladce, ale spis dostane na stůl mladý svědomitý soudce Andreas von Richenau.


Andreas je syn z vážené rodiny a už hned na počátku příběhu potkal Sylvii. Tehdy se marně pokoušel ji svést a nedařilo se mu na ni zapomenout. Po druhém setkání ji požádal o ruku. Sylvie o vraždě věděla a ocitla se v strašlivém rozporu. Nechtěla před ním zamlčet, co se u nich přihodilo, ale nemohla rodinu zradit. Nakonec Andreasovým prosbám podlehla a souhlasila se svatbou. Rodina by žila šťastně, kdyby Sylvii netýraly výčitky svědomí. Její zoufalství vrcholí, když Andreas začne Jonasovo zmizení vyšetřovat. A zoufalý je i její muž, poté co mu přizná pravdu. Nevěřícně se Lauretzových ptá, zda se skutečně dopustili otcovraždy a rázná Hana mu konečně bez obalu řekne, proč je celá rodina zmrzačená a kým byl jeho tchán.

Pro soudce je to otřes jeho dosavadního vidění světa. Trýznivě přemýšlí, zda přísné dodržování zákonů je vždycky spravedlivé a nakonec potvrdí Jonasovu
nezvěstnost.

Via Mala, Švýcarsko


Na předpremiéře v Plzni posluchači vyslechli dva díly seriálu. Jejich účinek byl tak silný, že po doznění posledních slov lidé bez hnutí zůstávali na svých sedadlech.Vždyť tady nešlo jen o švýcarské otazníky 30. let. Po justici, která by byla moudrá a lidská toužíme stále. Chceme, aby osobnosti v talárech zajímal živý člověk a ne jen papíry popsané paragrafy, a často jsme hořce zklamáni. Chceme také vědět, jak se smíme bránit brutálnímu násilí, a ani na to dodnes nemáme odpověď. Teprve po chvíli se rozproudila obvyklá diskuse. Všichni ocenili obří výkon režiséra i ostatních tvůrců. Nezapomnělo se ani na vynikající hudební doprovod. Role obsadili plzeňští a pražští herci. Drama na pokračování donedávna vysílala stanice Vltava.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio