Energetici odvolali v Karlovarském kraji kalamitní stav. Hasiči vyjíždějí k dalším padlým stromům

11. únor 2020 08:30

Karlovarský kraj se po pondělní vichřici vrací zvolna do běžného stavu. Hasiči ještě od rána vyjížděli asi k dvacítce událostí, nejčastěji k padlým stromům. Energetici už také odvolali večer kalamitní stav.

Zastavený provoz je ještě na tratí Františkovy Lázně - Hazlov. Hasiči v pondělí zasahovali u 238 událostí. „Hodně z nich ale bylo sloučených, to znamená, že při jednom výjezdu zasahovali na více místech. Celkem tak šlo asi o tři stovky míst,“ řekl dnes mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

V Karlovarském kraji se vichřice v pondělí 10. února projevila ve dvou vlnách - ranní, nejsilnější vítr zasáhl kraj kolem 6:00, další vlna přišla po 12:00. Počet hlášení na tísňovou linku po těchto vlnách vzrostl z běžných 15 až 20 na stovku.

Také v úterý ráno začali hasiči vyjíždět k nově hlášeným událostem. „Jde už ale spíše o stromy, které jsou nahnuté, ale ještě nepadly nebo stromy na vedlejších silnicích a podobně,“ popsal Kasal. Ještě v pondělí bylo kvůli větru bez proudu v Karlovarském kraji 17.000 lidí. Většinu poruch se už podařilo odstranit.

Vlaky zatím nejezdí na trati Cheb - Aš - Hof v úseku Františkovy Lázně - Hazlov a směrem do Německa. Podle webu Českých drah by se během dneška měl provoz obnovit s tím, že vlaky v Německu budou jezdit sníženou rychlostí, jsou proto pravděpodobná zpoždění.

Nárazy západního větru by dnes přes den měly ještě dosahovat 55 až 90 km/h, na horách až 110 km/h, upozorňují meteorologové. Výstraha je platná až do středy.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český hydrometeorologický ústav
Spustit audio