Dva panelové domy v Sokolově budou od ledna nově hlídat domovníci

20. prosinec 2023 11:55

Obyvatele dvou problémových domů na sokolovských sídlištích čekají od nového roku novinky. Město ve vchodech vybudovalo recepce a od ledna tam budou domovníci, kteří budou dohlížet na pořádek a bezpečnost v domě.

Už za několik dní spustí Sokolov další ze svých projektů, díky kterému chce vedení města zlepšit život v problémových lokalitách. Tentokrát se zaměřilo na dva panelové domy na sídlištích Michal a Vítězná. V každém z nich vznikly recepce a na pořádek a bezpečnost tam budou od ledna dohlížet domovníci.

Město pracoviště domovníkům vybudovalo v prázdném bytě v přízemí

„Budou vyškolení, aby poznali nějakou rizikovou osobou, rizikové chování. Je jasné, když se sem v noci třeba se bude snažit dostat někdo, kdo vypadá závadně, nebo je ovlivněn nějakou látkou, tak to je přesně ten okamžik, ten důvod, proč jsou tady,“ potvrdil Erik Klimeš z hnutí ANO za společnost Sokolovská bytová.

„Budou tady mít ten systém na rychlé přivolání potřebné složky IZS nebo městské policie, aby se ten problém zastavil dřív, než se rozvine,“ dodal Klimeš. Jeho slova doplnil starosta Petr Kubis (ANO): „Měli by mít znalosti první pomoci, částečně z krizových postupů, protože zejména ve věžáku, kdyby došlo k nějaké mimořádné události, aby věděli, jak probíhá evakuace. Samozřejmě ta jejich pozice bude o tom, aby dohlíželi na prostranství domu. Na jednotlivá pracoviště by měly být instalovány kamerové systémy, takže by měli vlastně střežit i zevnitř.“

Tříletý pilotní projekt města bude stát celkem 15 milionů korun. Radnice na něj získala státní dotaci.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio