Držitelkou ceny Křesadlo je dobrovolnice, která chodí předčítat seniorům

4. leden 2024 11:25

Vzpomenete si, kdy vám naposledy někdo předčítal knížku? Pro mnoho lidí to bylo v dětství. To v Domově pro seniory svatého Jiří v Plzni se předčítá každý týden. Mají tam totiž čtenářský kroužek, který vede dobrovolnice paní Vlasta Fialová.

Obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci. Tak jsou označovaní dobrovolníci, kteří získají cenu Křesadlo. Jednou z oceněných za rok 2023 je i pětaosmdesátiletá Vlasta Fialová z Plzně. Od roku 2014 působí jako dobrovolnice v Domově pro seniory svatého Jiří Městské charity Plzeň. Předčítá tam knihy těm, kteří už sami číst nemohou, a také se stará o tamní knihovnu.

„Kdysi jsem šla kolem podobného domovu pro seniory a viděla jsem lidi, kteří seděli venku, ale nijak spolu nekomunikovali ani se ničemu nevěnovali, jen se dívali do prázdna. Pomyslela jsem si, že by možná rádi něco dělali, ale mají omezení, která jim v tom brání. Třeba by si rádi četli… A tak se zrodil nápad na předčítání. Jako první jsem předčítala Staré pověsti české,“ popisuje paní Vlasta.

Předčítání vykouzlí úsměv na tváři

Členové kroužku se schází na hodinu jednou týdně v knihovně Domova pro seniory svatého Jiří. Knihovnu paní Vlasta sama uspořádala a nyní v ní funguje jako správkyně. Lidé si sem mohou chodit knihy půjčovat, zároveň je prostor k dispozici pro čtenářský kroužek. „Nikoho tu nerušíme, přijde jen ten, kdo má zájem poslouchat. Chodí sem hlavně ti, kteří sami na čtení nevidí, ale přitom mají stále rádi příběhy,“ říká Vlasta. Na předčítání si kroužek vybírá především povídky a jiné krátké příběhy – tak aby se celek stihl přečíst za jednu hodinu. Čte se třeba Karel Čapek nebo Jan Neruda.

„Dokud budu moct, budu se předčítání věnovat. Je to pro mě samotnou přínosné, navíc si zatím neumím bez knížky představit život. Ale co je hlavní, na kroužku můžu rozdávat radost, není nic lepšího, když odsud lidé odcházejí s úsměvem na tváři,“ uzavírá paní Vlasta.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio