Druhá tráva: Tanečnice

31. květen 2024

Letos je to už 33 let, kdy Robert Křesťan a Luboš Malina po svém odchodu od Poutníků založili skupinu Druhá tráva. Od svého vzniku je řazena mezi špičku na folk & country scéně, pravidelně koncertuje i ve Spojených státech amerických. 

Skupinu Druhá tráva charakterizují dva výrazné znaky - autorská a interpretační výjimečnost Roberta Křesťana a mimořádná instrumentální zdatnost ostatních členů skupiny. Jako jedna z mála českých kapel pravidelně každý rok absolvuje turné po Spojených státech amerických s velice příznivým ohlasem.

Druhou trávu založil už zmíněný skladatel, textař, básník a osobitý zpěvák, ale také hráč na banjo, kytaru a mandolínu Robert Křesťan, rodák z Počátek na Pelhřimovsku. Už na gymnáziu založil skupinu Trapeři, ve které hrál na banjo. Později jako člen brněnské skupiny Poutníci slavil první úspěchy, Poutníci se s jeho příchodem dostali v osmdesátých letech na špičku českého bluegrassu. Robert Křesťan se stal držitelem tří autorských cen festivalu Porta. Po svém odchodu společně s Lubošem Malinou založil skupinu Druhá tráva.

Navštívit koncert Druhé trávy je skutečným zážitkem, a to jak hudebním, tak i očistným. Prostor zde dostává nejen bluegrass, ale i jiné hudební styly. Výsledkem je kompaktní hudební veletok, jenž zbaví posluchače negativních energií a je zároveň ostrovem v proudu, na němž zní hudba, kterou jinde než od Druhé trávy neslyšíte. V posledních letech se Robert Křesťan věnuje i překladům americké prózy.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio