Druhá Literární párty nabídne povídání o nejzajímavějších stavbách v Sokolově

14. listopad 2023 13:15

Povídání s Janem a Michaelem Rundovými, autory knih, ve kterých přibližují nejzajímavější stavby v Sokolově, nabídne Literární párty v zimní zahradě sokolovského zámku. Návštěvníci uslyší a uvidí zajímavé budovy, dozvědí se víc o jejich stavitelích a době, kdy vznikaly.

Michael a Jan Rundovi spolu napsali už pět knih, mezi nimi například Zmizelý Sokolov, Sokolovská sídliště a nejnověji Průvodce po sokolovských stavbách. „Hlavní autor je můj otec. Já ho doplňuji, a při tom se i snažím zapojovat do spolupráce Muzeum Sokolov, které má rozsáhlé archivy,“ poznamenává ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

V nejnovější knize Průvodce po sokolovských stavbách nemůže chybět ani představení Hornického domu, navrženého architektem Rudolfem Welsem. „Málo kdo to ví, ale po vybudování bylo v této stavbě šestnáct bytů. Já jsem se do Sokolova přistěhoval v roce 1947, a v jednom z nich jsme s rodinou několik let bydleli,“ poznamenává Jan Rund.

Do knižní novinky, o které budou povídat na čtvrtečním setkání, zařadili kromě sedmi desítek staveb i řadu dobových snímků. Je na nich například i socha Krista, která stála na místě dnešní rozhledny na Hardu, nebo řada dobových snímků a mapek.

Průvodcem Literární párty bude publicista Českého rozhlasu Karlovy Vary Josef Šorfa, který večer doprovodí několika baladami. Akce se koná ve čtvrtek 16. listopadu od 17 hodin. Vstup je zdarma.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio