Dopravní podnik Karlovy Vary chystá změny. Tou nejvýraznější budou inteligentní zastávky

11. říjen 2017

Dopravní podnik Karlovy Vary chystá modernizaci autobusů i služeb, které cestujícím poskytuje. Daleko více chce využívat moderní technologie, internet a elektronické platby. Před několika firma také představila nové logo a vizuální styl.

První novinky se v autobusech městské společnosti projevily už letos. V autobusech lze rychle zaplatit pomocí bezkontaktní platební karty. V některých vozech funguje bezplatné připojení na internet přes wi-fi.

„Jednorázová platba tvoří až 60 procent jízdného, z toho bankovní kartou to už je asi deset procent. Rádi bychom se dostali až na 25 procent," uvedl ředitel Lukáš Siřínek.

Výraznější změny se ale teprve chystají. Karlovarský Dopravní podnik chce z dotací Integrovaného plánu rozvoje území zakoupit deset nových autobusů na stlačený plyn. Budou plně vybavené moderními technologiemi.

Dalším krokem budou takzvané inteligentní zastávky a aplikace pro chytré telefony. Má jít o 31 zastávek, které cestujícím poskytnou přesné informace, za jak dlouho jejich autobus přijede, a další služby.

Na nové autobusy, inteligentní zastávky, kamerový systém do vozů i modernizace dispečinku chce Dopravní podnik získat asi 154 miliony korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio