Domov pro seniory Spáleniště v Chebu má novou kuchyň, zahradu i kapli

8. listopad 2023 14:35

V Domově pro seniory Spáleniště v Chebu dokončili rekonstrukci administrativní části objektu za 16 milionů korun. Kromě nové jídelny a kuchyně tam vznikly také prostory pro společenské aktivity a komunitní život klientů.

Na rekonstrukci se významně podíleli sami zaměstnanci domova. Cílem bylo zvelebit prostory tak, aby co nejvíce zpříjemnily život seniorům. Rekonstrukce krajského zařízení byla podle radního pro sociální věci Roberta Pisára nutná.

„V místnostech byly vidět praskliny na stěnách. Bylo vidět, že ze střechy protéká asfalt kvůli tomu, že tam byla porušená izolace. Prostory neodpovídaly 21. století,“ řekl radní.

Kromě oprav omítek řemeslníci vyměnili rozvody, udělali dispoziční úpravy podle potřeb klientů a zaměstnanců domova a opravili také sociální zařízení. Díky rekonstrukci vznikly i nové prostory pro odpočinek, sport či zábavu. Nevyužitou chodbu nechalo vedení domova přestavět tak, aby připomínalo chebské náměstí. Stěny zdobí fotografie Špalíčku či hradu.

Domov se pyšní také novou kaplí a zahradou

Prostor zde našla také kaple. „Klienty očarovala kaple. Nepovažujeme ji za náboženskou místnost, ale místo pro spočinutí, kde se může meditovat, odpočívat, napojovat se, zklidňovat mysl či poslouchat krásnou hudbu. To je tady úplně nové a klienti to potřebují a my také,“ řekla ředitelka Simona Hechtová.

Domov pro seniory Spáleniště byl jedním z posledních sociálních zařízení v kraji, kde chyběli venkovní prostory. Nyní mohou klienti posedět v zahradě v altánku, zasportovat si, uvařit si kávu nebo zapálit svíčku zesnulým u pietního místa.

Domov pro seniory Spáleniště v Chebu

Chebský domov pro seniory poskytuje pobytové sociální služby pro seniory, kteří mají sníženou soběstačnost zejména kvůli věku a zdravotnímu stavu. Má místa pro 68 klientů, podle ředitelky je kapacita trvale naplněna.

Kompletní přestavbu zařízení kraj dokončil před deseti lety. Během sedmi etap stavby trvajících pět let vynaložilo hejtmanství na modernizaci domova 49,2 milionu korun.

Před dvěma roky nechal domov zateplit, opravit střechu a vyměnit okna. Náklady byly 18 milionů korun. V domově podle ředitelky ještě chybí parkoviště pro personál. Vyměnit bude nutné také zdroj vytápění, z plynového kotle na tepelné čerpadlo. Do budoucna by chtělo vedení domova i čističku odpadních vod.

Spustit audio