Domov pro osoby se zdravotním postižením Mariánská bude přijímat klienty s neurologickým onemocněním

13. srpen 2019 10:00

Domov pro osoby se zdravotním postižením Mariánská na Karlovarsku připravuje další změny. Po rozšíření domova o lůžka pro pacienty trpícími poruchami autistického spektra se bude starat o lidi s neurologickým onemocněním.

Domov začne přijímat klienty s vážným neurologickým onemocněním. Jedná se o lidi, kteří jsou například po vážných úrazech nebo onemocněli v důsledku jiného postižení. Informaci potvrdil ředitel zařízení Pavel Novák: „Spousta lidí jde do nemocnice, do následné péče a poté může někam do Kladrub na tři měsíce a tím to končí. Jenže co pak? My chceme těm lidem dát zdravotní i společenskou rehabilitaci tak, aby se mohli vrátit do života.“

Domov pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské v současnosti poskytuje dva druhy služeb. Jednak jde o službu pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením s kapacitou 140 lůžek, kterou v současnosti využívá 140 klientů. Dále nabízí lidem od 60 let věku službu Domova pro seniory, kteří jsou z velké míry závislí na péči jiné osoby. Od 1. ledna 2020 by pak zařízení mělo přijímat také klienty s poruchami autistického spektra.

Nová služba, která bude nabízet jednolůžkové pokoje, by v Mariánské mohla začít fungovat do roku 2021.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související