Dolní Nivy na Sokolovsku zasypal sníh. Může za to inverze a nízké teploty

26. listopad 2020 11:50

Až 5 centimetrů průmyslového sněhu napadlo 25. listopadu v okolí Dolních Niv na Sokolovsku, aniž by nad regionem byl jediný srážkový mrak. Může za to inverze a nízké teploty.

Jedná se o takzvaný průmyslový sníh. Ten vzniká díky nízké oblačnosti při inverzi, která je v tomto týdnu zatím tou nejsilnější letošního podzimu. „Zdrojem průmyslového sněhu jsou většinou chladicí věže elektráren a plynáren. Když se díky inverzi udělá nad krajinou tlustá vrstva mlhy, která nedovolí, aby se pára z komínů rozptýlila nad oblastí, tak pak se to vysráží, vytvoří se vločky a začne sněžit,“ popsal pozorovatel počasí Rudolf Kovařík ze Šindelové.

Průmyslové sněžení se nejčastěji vyskytuje během noci. Za vznikem toho u Dolních Niv stojí pára z chladicí věže v kombinátu Vřesová. „Vystoupala jen do nízké výše a po vysrážení spadla jen o několik kilometrů dál,“ uvedl Kovařík.

O víkendu by měla inverze skončit

Do Česka by měl o víkendu začít proudit studený vzduch ze severovýchodu. V nížinách tak teploty zůstanou v podstatě stejné jako nyní, ale inverze zmizí. Výrazně ochladit by se mělo na horách, kde by denní maxima měla dosáhnout -4 stupňů Celsia. Ojediněle se může tvořit také slabá ledovka.

autoři: Marek Štětina , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Český hydrometeorologický ústav
Spustit audio