Dokáže žena procestovat mužský svět? Západočeské divadlo uvede dobrodružné představení

Dobrodružnou rodinnou inscenaci, šitou na míru Západočeskému divadlu v Chebu vytvořila trojice, autorů Marie Nováková, Kateřina Volánková a Jiří Janků. Trojice se nechala volně inspirovat románem Julese Vernea Cesta okolo světa za 80 dní.

Novinku uvádí jako emancipační kabaret. Co to přesně znamená, vysvětlila režisérka a spoluautorka příběhu Kateřina Volánková. „My nesledujeme cestu Vereova Philiase Fogga, ale hlavní hrdinky, Feminy Jones. Dívka chce Fogga trumfnout a zvládnout cestu kolem světa za 79 dní. Naší hrdinku necháváme proplout mužským světem konce 19. století, a právě díky tomu se dostává do různých šlamastyk. Proto emancipační kabaret,“ vysvětlila režisérka.

Femina Jones cestuje v doprovodu dvou zvláštních parťáků, inspektora Scotland Yardu Johna Shermana v ženském přestrojení a francouzské prostitutky Colette. „Nepodceňujte ženy, pánové,“ zdůrazňuje Pavla Janiššová v roli Feminy Jones.

K hlavní trojici patří David Beneš a Vladimíra Vítová. Diváci uvidí také například Jiřího Švece, Pavla Richtu, Elišku Huber Malíkovou, Petra Németha a Samuela Gondu.

Na svých cestách zažijí hrdinové řadu dobrodružství

Potkají se s šíleným psychiatrem, pijáky piva, otrokářem, s piráty. A také s řadou známých osobností. Diváci uvidí mladého Alberta Einsteina, Jacka Londona, královnu Viktorii. „A také jsme našli slovenského vynálezce Jána Bahýľa, o kterém se moc neví, přestože měl čtyřicet různých patentů,“ upozornila Volánková.

Na jevišti zaujme velké kulaté okno, které slouží jako projekční plátno. Díky němu zpestří jednoduchou scénu dynamické projekce exotických krajin. A také třeba měnící se obloha, když se herci vznášejí nad Dunajem při letu vrtulníkem, poháněným pomocí šlapacího stroje pro cestující. Autoři inscenace prozradili, kudy povede cesta kolem světa: z Británie přes Francii, Německo, Slovensko, Turecko, Indii, Čínu, Japonsko, Spojené státy americké až domů.

„Všem večerním i odpoledním představením předchází 60 minut před začátkem zážitkový workshop v divadelní Hvězdárně a 30 minut před začátkem dramaturgický úvod v kavárně Thálie,“ připomněla za chebské divadlo Eliška Huber Malíková.

Nejbližší repríza Cesty kolem světa je 4. dubna od 19:00, další pak 16.5.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio