Dobrovolníci vysázeli 7 tisíc stromků nedaleko cyklostezky z Chebu do Waldsassenu

28. březen 2022 14:05

Víc než sto lidí se zapojilo do společného sázení stromů nedaleko cyklostezky z Chebu do Waldsassenu. Na ploše téměř jednoho hektaru dobrovolníci vysadili až 7 tisíc sazenic dubů, lip a borovic.

Duby, lípy a borovice o víkendu sázeli dobrovolníci v lese u cyklostezky, která vede z Chebu do německého Waldsassenu. Do komunitní akce se letos zapojilo víc než sto lidí, kteří společně vysázeli přibližně 7 tisíc nových stromů.

Pro výsadbu lesníci vybrali místo o velikosti necelého hektaru, které před rokem a půl poničil požár. „Vybrali jsme ho z toho důvodu, aby to bylo pro veřejnost dostupné. Další důvod byl to, že paseka je po požáru a my takhle velké paseky nemáme. Je to vzácná lokalita, kde máme možnost sázet s takovým počtem lidí,“ řekl Pavel Cekota z Lesů města Chebu.

Kromě sázení stromů připravili organizátoři také doprovodný program pro děti. Nápad na tuto akci vznikl už před třemi lety. „Oslovilo mě hodně známých, že si chtějí zasadit strom, ale nemůžou, kde chtějí. Takže jsem se rozhodla, že oslovím právě společnost Lesy města Chebu. Pan Cekota byl velmi vstřícný, takže jsme to domluvili a vykopli první akci, kde jsme se setkali s velkým zájmem. Pak nám covid přerušil další, letos už nám nic nebránilo,“ popsala za organizátory Markéta Mašková.

Ze společného sázení stromů by organizátoři chtěli udělat každoroční tradici.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio