Dobrá i špatná zpráva

8. březen 2002

Zda byly zprávy o nedávné abdikaci přednosty klatovského okresního úřadu Ivana Petrů a o odvolání ředitele Nemocnice s poliklinikou v Klatovech Kamila Kosturika dobré nebo špatné, přebere si veřejnost dle vlastní vůle. Vůbec se nechci vracet k ministerstvem zdravotnictví i vnitra zpochybněnému výběrovému řízení na místo ředitele nemocnice, které vyhrál tehdejší přednostův zástupce. Jisté v této věci je ovšem to, že i jiné a důležitější zprávy o této věci jsou pro veřejnost velmi varující. To konstatuje v úvodu svého komentáře Jiří Tomáš Blažek.

V květnu minulého roku abdikovala ředitelka klatovské nemocnice Zdena Čerbová, na konci léta byl tento post v tisíckrát popsaném konkurzu obsazen. Od konce července minulého roku nebyla ministerstva zdravotnictví a vnitra schopna udělat pořádek tam, kde jim to přímo velí povinnost principů zastupitelské demokracie. Ministerstvo zdravotnictví se zbavilo odpovědnosti sice velmi rychle, když problém přeneslo na vnitro, ale už bez následného tlaku na jeho vedení. Na to nezapomeňme v následujících větách.

Ministr Stanislav Gross to především byl, komu od září minulého roku trvalo tak dlouho, aby vyjasnil situaci, a to i existenční, pro bývalého přednostu okresního úřadu, pro špatně najmenovaného ředitele nemocnice, pro téměř dvě desítky primářů druhého největšího zdravotnického zařízení v západních Čechách a jeho ostatních, zhruba čtyři sta padesát zaměstnanců. Ale aby toho nebylo málo, musí si Stanislav Gross uvědomit, že spádovost tohoto okresního špitálu, jak se těmto nemocnicím někdy i ve vládě říká, je třeba jen v oblasti urologické, nebo ortopedické specializace, asi čtvrt milionu lidí. Jednoho z nejpopulárnějších politiků v zemi toto konstatování v preferencích zřejmě neohrozí, ale na jeho místě bych se vážně zamyslel.

JTB

Dobrá zpráva o tom, že příští výběrové řízení na místo ředitele klatovské nemocnice bude, dle ujišťování ministerstev, průhledné, je tak hned na začátku trochu zpochybněna nejistotou, ale zkusme se spolehnout. Spolehnout se na to, že pacientská, lékařská i zdravotnická veřejnost dostane od rozhodčích konečně ujištění, že příště nebudou s odpískáním faulu otálet půl roku. A to by stačilo, to by byla jen dobrá zpráva?

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.