Do protestů se zapojili i zemědělci v Karlovarském kraji

24. květen 2012

Na silnice Karlovarského kraje vyjelo ve středu ráno zhruba 50 strojů zemědělské techniky. Farmáři v celé republice protestovali kvůli chystanému rušení takzvané zelené nafty. Pomalou jízdou dali najevo, že se obávají zhoršení jejich pozice.

Farmářský protest pocítili řidiči například na silnici do Aše, která je plná zatáček a možnosti předjíždění jsou omezené. Už během prvních minut se tam za traktory tvořily kolony s desítkami aut. Traktory jely s rozestupem, který umožňoval autům v mezích možností předjíždět. Také policie v souvislosti s protesty zemědělců v kraji posílila kontrolu na silnicích.

Zrušením zelené nafty budou prý čeští zemědělci opět o trochu méně konkurenceschopní ve srovnání s kolegy z Německa nebo Polska i dalších zemí Evropské unie. Protestní akce byla podle ředitele krajské agrární komory Josefa Erharda úspěšná. Už proto, že se na ní původně očekávala jen zhruba poloviční účast farmářů. Za pozitivní požaduje i fakt, že se nestal žádný konflikt mezi zemědělci a motoristy.

Největší problémy byly zaznamenány na trase z příhraničního Chebu do Aše a z Dolního Žandova směrem na Trstěnice, kde se chvílemi tvořily dlouhé kolony. Právě v tomto místě jezdila dvacítka převážně traktorů. Akce skončilo úderem 11. hodiny.

Spustit audio