Do Potůček se vrátil život. Němci přijeli hned, jak to bylo možné

26. květen 2021 15:05

Ještě před měsícem připomínalo centrum Potůček pomyslné město duchů. Obec závislá na klientech z Německa teď ale díky rozvolňování protikoronavirových opatření postupně ožívá.

Obec Potůčky na česko-německé hranici žije desítky let z velkého zájmu německých turistů o nákupy v asijské tržnici. V uplynulých měsících ale čilý obchodní ruch z obce prakticky zmizel. Kvůli epidemickým opatřením zavřely restaurace, obchody i provozovny služeb.

Potůčky opět ožily

Za poslední dva týdny se situace začala výrazně měnit. Tisíce Němců se vrátily hned, jak to bylo možné.

„Překvapilo nás, že se sem během víkendu nahrnuly stovky, možná i tisíce návštěvníků. Benzinová pumpa první den už během dvou hodin údajně neměla pohonné hmoty, co prodávat. Byl to tady pěkný kolotoč,“ vzpomíná na návrat německých turistů a nakupujících návštěvníků nezávislý starosta Vlastimil Ondra. Po měsících nejistoty si podle něj oddechli všichni obchodníci, kteří v obci podnikají.

Ulice příhraniční obce už město duchu rozhodně nepřipomínají. Na předzahrádkách restaurací sice nikdo kvůli zimě nesedí. Většina obchodu je ale otevřená. Postupné rozvolňování významně ovlivňuje hospodaření obce, která je na pronájmu obchodů a prodejních míst dlouhodobě závislá.

Poslechněte si reportáž z Potůček!

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio