Do lázní nově nesmějí samoplátci, podle svazu je to diskriminace

3. březen 2021 11:50

Svaz léčebných lázní ČR kritizuje to, že léčebné lázně podle nařízení vlády od počátku března nesmějí přijímat k léčbě samoplátce. Opatření je nesmyslné, nevyvážené a diskriminační, nemohou se léčit někteří pacienti po nemoci covid-19, uvedl svaz ve stanovisku

„Léčebné lázeňství je jediný segment zdravotnictví, jemuž bylo nyní zakázáno poskytování služeb za úhradu pacienta, ačkoli třeba u zubaře je to běžnou praxí, výkony v rámci estetické medicíny také omezeny nebyly,“ uvedl prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha. Upozornil na to, že lázně už od října poskytují jen léčbu, nikoli ubytovací, wellness nebo stravovací služby.

Nové omezení je podle svazu diskriminační nejen pro lázně, ale i pro pacienty, kteří by si chtěli léčbu sami zaplatit. „Je jim tak fakticky odepřeno právo na přístup ke zdravotní péči,“ uvedl svaz. Lázně přitom podle něj mohou pomoci v zotavování pacientů po covidu-19, kteří mohou trpět přetrvávající dušností, únavovým syndromem či kognitivními a psychickými poruchami.

Podle Bláhy se ze zdravotního pojištění platí rehabilitace jen části pacientů po covidu-19, ostatní tak nyní do lázní nemohou. „Zejména tuto diskriminaci by měl stát urychleně napravit okamžitým povolením samoplátecké postcovidové léčby v lázních nebo její úhradou z pojištění,“ uvedl svaz.

Argument, že nové opatření sníží v lázních počet pacientů, považuje svaz za lichý

V lázních je podle něj pohromadě méně lidí než v průmyslových podnicích, dodržují se hygienická opatření a pravidelně se na koronavirus testuje. „Podniky prý nemohou přijít o své zakázky. Nejen lázně, ale celý sektor cestovního ruchu, již o své zakázky v podobě klientely přišly dávno,“ kritizuje svaz dosud jen mírná omezení pro průmysl.

Lázně v loňském roce poprvé postihla protikoronavirová opatření na jaře. Začalo propouštění a usilovná jednání s vládou o kompenzacích, které se nakonec podařilo dojednat. V létě, když se lázně opět mohly otevřít, pomohly některým státní vouchery nebo kompenzační vyhláška, která zvýšila příjmy.

Od podzimu pak znovu výrazně klesl počet i českých klientů, nemocnice neoperovaly a neposílaly pacienty na doléčení do lázní a rostly i obavy samotných pacientů. Státní pomoc má nedostatky, na kompenzace čekají lázně i měsíce, uvedl Bláha už dřív. Například kompenzace z programu Covid - ubytování za loňské jaro některé lázně ještě nedostaly, řekl počátkem února. Některé lázně jsou podle Bláhy na hranici přežití a naděje na obrat k lepšímu je zatím v nedohlednu.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio