Do lázeňské zóny v Mariánských Lázních se vrátí Letící dívka

17. prosinec 2019 08:30

Letící dívka, tak říkali někteří pamětníci v Mariánských Lázních památníku v centru města, v blízkosti dnešního kruhového objezdu. Památník sice kdysi z centra lázeňského města zmizel, v nejbližší době se ale do lázeňské zóny pravděpodobně vrátí.

Panna na špízu, anebo Letící dívka – to jsou přezdívky, které kdysi vymysleli obyvatelé Mariánských Lázní pro památník „Vítězství Sovětské armády nad fašismem“, který stál v centru města. Názvy si památník vysloužil, protože jeho hlavním motivem byla dívka, umístěná na osm metrů vysokém úzkém podstavci. Jejím autorem byl český akademický sochař Jan Hána.

Socha Letící dívky

Paradoxně byl památník umístěn ve městě, které Sověti vůbec neosvobozovali, a tak po roce z pomníku zmizel nejprve název a posléze zmizel z centra města i vysoký stožár s onou létající dívkou. Socha měla svou uměleckou hodnotu, a tak ve sběru neskončila. Vedení města ji má podle starosty Martina Kaliny pečlivě uloženou, a protože se množily dotazy na to, co se sochou bude, rozhodlo současné vedení města o tom, že sochu dívky do centra města vrátí. Už jen jako zajímavý umělecký objekt, bez politických podtextů.

Socha vznášející se panny se má podle nového návrhu řešení objevit v lesní ulicí za budovou městského muzea, tentokrát nebude ale na žádném vysokém pylonu, ale na nízkém podstavci. Návštěvníků města by se prý měla dívat přímo do očí a měla by vhodně doplnit okraj hlavní lázeňské zóny. Přestože socha váží 1,5 tuny, přemístění by podle starosty Martina Kaliny nemělo být nákladné. Ovšem přesný termín instalace téměř zapomenutého uměleckého díla sochaře Jana Hány zatím k dispozici není.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio