Do Kyselky se vrátí busta balneologa Löschnera a opět vytryskne Ottův pramen

24. duben 2014

Kyselku na Karlovarsku dnes čekají hned dvě významné události. Do bývalého lázeňského parku se po letech vrátí busta regionálního balneologa Josefa Löschnera. A v jeho blízkosti vytryskne nově upravený vývěr Ottova pramene.

Komorní slavnost připravuje v parku bývalých lázní obecně prospěšná společnost, která se historický areál pokouší zachraňovat.

Lázeňská léčba se do Kyselky pravděpodobně nevrátí. V opravených domech mají být umístěna muzea, expozice stáčírny minerálních vod a výukové středisko.

V uplynulých měsících členové společnosti čistili zámecký park a vyklízeli zchátralé budovy. Prioritou přitom stále zůstává rekonstrukce Mattoniho vily.

„Dneska už jsme ve fázi, že provádíme podpůrné konstrukce autentických částí a na to bude navazovat postupná rekonstrukce a obnova zůstavších částí dřevěných prvků a dřevěných krovů,“ popisuje stav obnovy Mattoniho vily ředitel obecně prospěšné společnosti Miroslav Perout.

On a jeho spolupracovníci pořádají i dnešní slavnost, která chce vzdát hold balneologu Josefu Löschnerovi. Právě jeho busta se vrátí do objektu Jindřichova dvora, odkud před lety zmizela.

V blízkém parku také nově vytryskne Ottův pramen, kterému přijede požehnat plzeňský biskup František Radkovský.

autor: zdt
Spustit audio