Do Kyselky přijede parní lokomotiva. Jezdit bude na historické vlečce pro dopravu minerálek

5. září 2014

Kyselka u Karlových Varů bude v sobotu patřit zejména příznivcům historické železnice. Na nedávno obnovenou trať vyjede vlaková souprava z 50. let minulého století. Vagóny potáhne parní lokomotiva, která patří mezi exponáty muzea železniční techniky v Lužné u Rakovníka.

Historická vlaková souprava bude jezdit po staré železniční vlečce, kterou nechal vybudovat zakladatel stáčírny minerálních vod Heinrich Mattoni. Necelých deset kilometrů dlouhá trať vede malebným údolím řeky Ohře.

"Vlaková souprava se bude pohybovat po historické vlakové vlečce mezi Vojkovicemi nad Ohří a výrobním závodem v Kyselce. Podle jízdního řádu bude jezdit celý den," popisuje Ladislav Sýkora.

Ten je nejen regionálním patriotem, ale také mužem, který se tentokrát postaví do kabiny strojvedoucího. Stroj, který do Kyselky přijede, patří k těm, které byly na kolejích velice oblíbené.

"Jezdit bude parní tendrová lokomotiva, které se přezdívá Všudybylka. Vyrobena byla v pražské firmě KOLBEN-DANĚK v roce 1925. Do provozu byla uvedena v depu historických vozidel v Lužné u Rakovníka. A je zde vedena jako funkční exponát," říká Sýkora.

Všudybylka samozřejmě potáhne historické vagóny. I tak to ale podle Ladislava Sýkory bude doslova a do písmene andělské svezení. "Do vlakové soupravy budou zařazeny tři vozy Bam z 50. let. Tyto vozy se objevily ve filmu Anděl na horách," doplňuje Sýkora.

Historická vlaková souprava bude na staré vlečce jezdit mezi desátou a šestnáctou hodinou. První spoj vypraví z nádraží ve Vojkovicích hned v 10 hodin dopoledne.

autor: zdt
Spustit audio