Do kynžvartského zámku se vrátila nejcennější umělecká díla

20. duben 2022 15:45

Do kynžvartského zámku se ve středu po pěti měsících vrátila nejcennější umělecká díla. Jde o vzácné mramorové sochy z přelomu 18. a 19. století, které restauroval tým odborníků.

Velký prohlídkový sál na zámku Kynžvart je znovu kompletní. Vrátily se do něj originály soch od klasicistního umělce Antonia Canovy. Ze zámku je na konci loňského roku odvezli restaurátoři, kteří pracovali na jejich náročném čištění, aby i po letech vypadaly jako nové. Ve středu umístili na podstavec poslední z nich, sousoší Psyché a Amora.

„Byl to dlouhodobý plán. Uvědomovali jsme si, že to patří mezi nejvýznamnější díla na zámku. Byly pokryty velkou vrstvou prachu a špíny. Byla potřeba je očistit a přistupovat k tomu s velkým respektem. Bez pomoci restaurátorů jsme nebyli schopni a dlouho jsme sháněli finance,“ uvedl kastelán zámku Ondřej Cink.

Restaurátorská firma zvolila neinvazivní technologie, například čištění pomocí speciálního parního stroje. Práce se uskutečnily pod dohledem památkářů a vyšly na zhruba půl milionu korun. „Jemnou chemií a dočišťováním párou jsme odstranili veškeré nečistoty,“ řekl vedoucí týmu Martin Široký.

Soubor soch od Canovy zakoupil někdejší majitel zámku, kníže Klement von Metternich, dlouholetý kancléř Rakouského císařství. Poprvé ho uviděl ve Francii a velmi po něm toužil, ale získat ho nebylo možné. Proto se dohodl se samotným autorem, aby mu vytvořil autorskou kopii.

Původně měl kníže díla vystavené ve své galerii ve Vídni. Později byla převezena na zámek Kynžvart a již více než 100 let zdobí velký společenský sál. V restaurování artefaktů chce vedení zámku, který patří pod Národní památkový ústav, pokračovat.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio