Do čela Karlovarského kraje nastoupí od příštího roku náměstek Petr Kubis

11. listopad 2019 16:30

Zastupitelé Karlovarského kraje dnes 11. listopadu volili nového hejtmana. Současná hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ohlásila kvůli svému těhotenství rezignaci. Nahradil ji podle koaliční dohody její náměstek Petr Kubis.

„Rozhodla jsem se, že nejpozději do konce roku předám funkci hejtmanky. V čele našeho kraje musí stát někdo, kdo se mu může věnovat 24 hodin denně,“ oznámila hejtmanka na sociálních sítích začátkem října letošního roku.

Petr Kubis obdržel 39 hlasů

Na mimořádném zastupitelstvu byl dnes odpoledne jejím nástupcem zvolen padesátiletý náměstek Petr Kubis také z hnutí ANO. Do čela kraje by měl nastoupit po Novém roce.

Mračková Vildumetzová by ještě ráda do odchodu z funkce dotáhla do konce zahájení rekonstrukce Císařských lázní, schvalování krajského rozpočtu, ale i předání funkce předsedkyně Rady Asociace krajů ČR. Zůstane také poslankyní a bude vykonávat pozici neuvolněné náměstkyně Karlovarského kraje. Na starosti bude mít finance a jednání s centrálními orgány veřejné správy. Narození svého druhého dítěte očekává na přelomu března a dubna.

Návrh na zvolení Kubise hejtmanem podpořilo 39 z 43 přítomných zastupitelů. Kubis před svým zvolením řekl, že si ještě před třemi lety neuměl představit, že by se do podobné situace dostal. „Jsem ale v klidu, protože tu zůstáváte,“ řekl odcházející hejtmance. „Bude to hlavně hodně velká odpovědnost, podstatně více práce. Chci důstojně tu naši misi dotáhnout do voleb,“ dodal Kubis, který by měl být i lídrem kandidátky ANO v příštích krajských volbách.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související