Dívčí skok nad Jáchymovem je opředený legendami. Na místě někdejšího hrádku dnes stojí výletní altán

18. srpen 2023

Nad lázeňským městem Jáchymov na Karlovarsku se můžete vydat na vyhlídku s názvem Dívčí skok. Toto místo mělo strategickou polohu na cestě k zemské hranici, proto tam původně stával malý strážní hrad Braunstein. Časem ale ztratil svůj význam, a tak ho nahradil dřevěný altán, který začal sloužit jako cíl výletů lázeňských hostů.

Dějiny tohoto výletního místa se začaly psát společně se vznikem blízkých osad Konradsgrün a Hanau. Protože mělo strategickou polohu na cestě k zemské hranici, vznikl tu počátkem 13. století strážní hrádek, který sloužil pro její ochranu. Se založením Jáchymova však hrádek ztratil svůj význam a postupně chátral. Časem zmizely veškeré důkazy o jeho existenci. Jeho stopy je možné najít už jen v literatuře.

Oživení vyhlídky, která svého času poskytovala výhled do údolí na nově vznikající čtvrti města a okolní kopce, přinesl až vznik jáchymovských lázní. Pro lázeňské hosty byla na Dívčí skok vybudovaná turistická cesta a na okraji skály i výletní altán. Ten tu stojí dodnes. Výhled už není zdaleka tak impozantní, jak ho známe z dobových obrázků a fotografií. I tak ale stojí vyhlídka za návštěvu. Její atraktivitu zvyšuje hned několik pověstí.

Jak napovídá název, je tento skalní ostroh spojován s nešťastným skonem mladé ženy. Při budování nedaleké železniční trati na konci 19. století se místní dívka zamilovala do jednoho z dělníků. Ten jí však byl nevěrný a ona se z nešťastné lásky vrhla dolů ze skály.

Výhledy na Jáchymov si vychutnáte po cestě na Dívčí skok

I další pověst se váže k tragické smrti mladé dívky. Někdejší pán hrádku Braunstein tu prý zavraždil vlastní dceru, která se odmítla provdat za jím vybraného nápadníka. Za tento čin se propadnul do pekel. Smutná duše dívky tu však dlí údajně dodnes a opatruje stříbrný poklad, který její otec ukryl ve sklepeních.
O zavražděné dívce vypráví pak i třetí pověst. Annu Held zde měl zabít její snoubenec, kterého si měla brzy brát. Místo svatebních zvonů však v Jáchymově zvonil umíráček.

Na Dívčí skok se můžete vypravit kdykoliv bez omezení. Nejpohodlnější trasa vede ze Smetanovy ulice po značce žlutého lázeňského okruhu. Vede po rovince a je dlouhá je přibližně 600 metrů.

Spustit audio