Divadelní Jezírko nevysychá

8. duben 2009

Nejen profesionální umělci, také zájmová sdružení mají v kulturním životě společnosti nezastupitelné místo. Alespoň to tvrdí v následujícím fejetonu Jana Kořínková. Tentokrát se věnuje plzeňskému Divadlu Jezírko.

Viděla jsem v pátek v pořadí dvě stě šedesátou první reprízu Brouka v hlavě. Beznadějně vyprodané pražské Vinohradské divadlo se otřásalo pod obrovskými salvami smíchu a herci si své role opravdu užívali. Divadlo našim povahám, vlastnostem a činům po tisíciletí nastavuje zrcadlo, očišťuje nás a nabíjí energií.

Ochotníci

A nemusí to být naši přední herci, kdo k srdcím velkých, ale i malých diváků promlouvají z prken, která znamenají svět. Už víc jak osm desetiletí v Plzni působí divadelní ochotnický spolek Jezírko. Narodil se na plzeňské Košutce, prošel nejrůznějšími peripetiemi, spojoval se s dalšími ochotníky. Těsně po válce pomáhali jeho členové vybudovat svépomocí kulturní dům nad košuteckým jezírkem, které má teď soubor na památku v názvu. Po privatizaci v roce devadesát, kdy se z košuteckého kulturáku stala megadiskotéka, však definitivně ztratil svou vlastní střechu nad hlavou.

Pokud by se však tehdy našel nějaký zapřísáhlý nepřítel tohoto souboru, který by mu přál konec, nedočkal se. Pravda, Jezírko po Plzni a kolem ní střídalo útočiště - pamatujete ho možná z Lidového domu v Černicích a Bílé Hory, Křimické sokolovny, z Červeného Hrádku. Od roku 2005 pak působí v Šeříkové ulici na Slovanech.

Ale o Jezírku je slyšet nejen odtud! Soubor se velmi aktivně účastnil na obou plzeňských velkohrách, tedy v Saracénském čertu i Staroklátech, můžete ho vidět i na dalších oblíbených akcích, kde má své stálé místo: Historickém víkendu, Pilsner Festu, Apriliádě, Divadle na ulici.

Divadlo

S Jezírkem jsou také spojené dnes už tradiční Křimické zámecké slavnosti a Divadlo na zámku. Poprvé se v parku zdejšího zámku setkali diváci s elfy Shakespearova Snu noci svatojánské a dalšími pohádkovými postavami z repertoáru souboru na jaře roku 2001 a pak každoročně. Dočkáme se jich na přelomu května a června i letos. Ta loňská přehlídka byla tak povedená, že jí Nadace 700 let města Plzně udělila cenu za nejlepší akci z rukou amatérů.

Dvě ceny za herecké výkony v Jiráskově Lucerně si ochotníci z Jezírka opět přivezli i z letošní horažďovické přehlídky amatérských divadelních souborů. Tři čestná uznání pak mimo jiné za kostýmy a scénu - ochotníky vlastnoručně vyrobené, prosím!

Soubor si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek členů. Přátelé divadla se s nimi potkávají i na jiných plzeňských scénách - třeba v Dialogu nebo divadélku Pluto. A oni naopak jsou stejně otevření spolupráci s dalšími soubory. Jen kdyby měli pro svůj bohatý a rozmanitý repertoár víc zkušebních prostor! Právě teď by se jim velmi hodily při zkoušení připravované hry pro děti Čarodějka na vdávání.

Divadelní masky

Aby byl výčet alespoň trochu úplný, dodejme, že na představení Jezírka čekají v květnu na Radnickém dráčku a v létě na sušických Divadelních slavnostech. Nu a ovšem, na jejich pohádky se nedočkavě těší i malí pacienti Dětské kliniky fakultní nemocnice v Plzni! Dvanáckrát do roka tam přicházejí přímo za nimi s krátkými Pohádečkami a Kabaretíkem, scénkami propojenými písničkami a soutěžemi.

A za všechny malé i velké diváky Divadelního spolku Jezírko tu nejlepší poklonu onehdy řekla právě jedna malá holčička v nemocnici - to je dobře, že už jste tady!

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.