Diváci se se budou ve hře Ramses II. ptát: Jak je to doopravdy?

13. prosinec 2019 08:20
Zprávy

Napínavou hru plnou překvapení a velmi černého humoru uvidí dnes v premiéře návštěvníci studia d Západočeského divadla v Chebu. Jmenuje se Ramses II. a jejím autorem je francouzský dramatik a herec Sébastien Thiéry.

Navzdory názvu spojeného se jménem egyptského faraona jde o hru ze současnosti. V ní se diváci budou naprosto přesně orientovat několik málo minut na začátku. Výchozí děj je jasný. Po návratu z dovolené v Egyptě se Matthieu a Benedikta přicházejí podělit o své zážitky k rodičům Benedikty žijícím na venkově. Jenže jakmile je divák vtažen do tohoto děje, není už jasné skoro nic.

Začíná přibývat otázek, a ty jsou čím dál tím naléhavější. Kde je Benedikta? V prvním poschodí? V autě? Zůstala doma? Přiveze ji někdo jiný? Je vůbec ještě na živu? A proč má Matthieu v autě lopatu zašpiněnou od krve a od hlíny? Tyhle otázky, které formulovali ve stručné charakteristice v agentuře Dilia, si položí každý, kdo do „déčka“ přijde. A to nejsou zdaleka všechny.

„Žánrové zařazení hry je těžké, žánr se během představení mění. Začínáme jako v konverzační komedii trochu černějšího ražení. Postupně docházíme až do thrilleru s téměř hororovými scénami. A zároveň se tam míchá osobnostní rodinné drama. To vše se prolíná s tím, že jde stále o černou komedii,“ popsal hru režisér Adam Doležal. „Sébastien Thiéry je komediograf, nějak začal, ale chce diváky šokovat a vede ho postupně jinam. Kam, to si divák nemůže být jistý,“ dodal režisér.

Divákům se představí Pavel Marek (Jean), Radmila Urbanová (Elisabeth), Vuk Čelebić (Matthieu) a Vladimíra Vítová (Benedikta). Hra je napsána tak trochu jako herecký koncert pro obě mužské role.

Vuk Čelebić plynule přechází z polohy starostlivého manžela a zetě do pozice bezcharakterního cynického manipulátora. Pavel Marek pak exceluje v roli postiženého Jeana, který se urputně snaží čelit nepřízni osudu. Jeho role je náročná, a to zdaleka nejen tím, že ji celou stráví na invalidním vozíku a chvílemi na zdvižné plošině. „Musím říct, že je to pro mě jedna z největších výzev, které jsem za padesát let, co u divadla jsem, měl,“ svěřil se herec.

Jak informovala dramaturgyně divadla Martina Pokorná, inscenace se bude hrát v komorním prostředí studia d, které má omezenou kapacitu, a proto jsou premiéry dvě: I. premiéra v pátek 13. prosince, II. premiéra o den později. Nejbližší reprízy jsou na programu v úterý 17., pátek 20. a pondělí 30. prosince. Začátek je vždy v 19 hodin.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio