Díky dotacím pořídila karlovarská škola interaktivní tabule i botanickou zahradu

17. září 2013

Některým základním školám v Karlovarském kraji se daří získávat dotace z Evropské unie i z ministerstev. Například základní škola v Poštovní ulici v Karlových Varech mohla díky financím zkvalitnit výuku a nabídnout dětem řadu nových projektů. Také díky tomu se počet žáků každým rokem zvyšuje.

Prvním z projektů je takzvaný Moodle. Na speciální internetové stránky škola umístila výukové kurzy a žáci se tak mohou prakticky kdykoliv a kdekoliv dovzdělávat. Například během nemoci.

Dotace z Evropské unie šly také na rozvoj interaktivity a nákup digitálních učebních materiálů. „Děti tato výuka daleko více baví. A samozřejmě abychom to mohli provázat, tak jsme museli nakoupit interaktivní tabule. Už máme celkem 11 interaktivních tabulí ve třídách, které výuku opravdu oživí a zatraktivní,“ vysvětluje ředitel školy Jan Poula.

Nejnovějším projektem je pak rozsáhlá botanická zahrada, vybudovaná jako součást zahrady školní. Žáci se budou moci starat o borůvky, brusinky, vřes i o další rostliny. „V areálu školy na to bylo místo, a protože se zaměřujeme i ekologicky, tak se to do tohoto prostoru docela i hodí,“ dodává ředitel.

Takzvané arboretum je určeno také pro výuku žáků. Botanickou zahradou vede ekostezka, kterou lemují informační tabule například o stopách zvěře nebo o vodním cyklu, jednotlivé rostliny budou v budoucnu opatřeny také popiskami.

Zahrada stála 170 tisíc korun. První etapu, která vyšla asi na 100 tisíc, financovala škola, peníze na další darovalo ministerstvo životního prostředí. Arboretum by mělo být dokončeno v průběhu měsíce října. „Ale je to koncipováno tak, že když zbudou nějaké peníze, dá se na to navazovat dál a tento projekt rozšiřovat,“ uzavírá Poula.

Spustit audio