Dexys Midnight Runners: Come On Eileen

Pokud bychom se zeptali, jaké je hlavní město jazzu, většina lidí by bez dlouhého zamýšlení prohlásila – New Orleans. Znalci by asi uvedli ještě další města, do kterých se jazzoví muzikanti po roce 1917 odstěhovali, ale tip na New Orleans by byl na místě.

Pokud bychom se ale zeptali na hlavní město rockové muziky, zde už by to tak jednoznačné nebylo, neboť každý fanoušek určitého žánru této hudby by jmenoval bydliště své oblíbené kapely. Nejvíce by se asi objevovala města jako Memphis, Londýn nebo Liverpool. Jedním z nich by mohl být i Birmingham, druhé největší město ve Spojeném království, z jehož úrodné půdy vyrostlo mnoho významných interpretů. Za všechny jmenujme skupiny jako Spencer David Group, Moody Blues, Electric Light Orchestra, Duran Duran nebo metalisty Black Sabath a Judas Priest. I polovina členů Led Zeppelin odtud pochází.

V 80. letech o sobě dala vědět i parta Dexys Midnight Runners, a to nejen svými skladbami stylově kombinujícími soulovou a irskou hudbu. Základní bigbeatové obsazení obohatili o trombon, alt a tenor saxofony a v r. 1982 i o smyčcovou sekci. Ze stejného roku pochází i jejich nejznámější skladba Come On Eileen.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.