Desítky zraněných a hořící trosky letadla. Záchranáři absolvovali speciální cvičení na letišti v Chebu

9. červen 2022 10:55

Nehoda malého letadla při oslavách leteckého dne v Chebu se stala tématem hromadného cvičení záchranářů na chebském letišti. Kromě hasičů, zdravotníků a policistů na místě fingované události pomáhali i hasiči ze sousedního Německa, stejně jako zástupci Bavorského červeného kříže.

„Malé letadlo se při oslavách leteckého dne v Chebu zřítilo mezi diváky. Na místě jsou desítky zraněných a několik mrtvých. K hromadnému neštěstí byly povolány všechny složky IZS.“ Zhruba tak znělo zadání hromadného cvičení záchranářů na letišti v Chebu. Na místě simulované nehody zasahovalo víc než sto hasičů, policistů a zdravotníků.

Záchranářské cvičení trvalo zhruba 4 hodiny. „Simulujeme tradiční letecký den v Chebu. Máme přes pět desítek figurantů, kteří jsou namaskovaní, mají různá zranění. Simulujeme polytrauma včetně několika osob, které nevykazují známky života,“ řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Záchranáři si mimo jiné vyzkoušeli i různé metody třídění pacientů podle typu zranění. V rolích zraněných figurantů záchranářům asistovali studenti chebských středních škol.

Součástí cvičení bylo i jeho vyhodnocení. „Cílem bylo také zjistit, zda je možné upravit ten postup, zefektivnit některé činnosti a připravit se na ostrou událost,“ dodal Kasal.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio