Demolice patologie je pro nemocnici přínosem

31. červenec 2019 15:35

Jednu z nejstarších budov v areálu karlovarské nemocnice stavební firmy bourají. Jedná se o objekt bývalé patologie.

Samotná demolice železobetonové stavby potrvá několik dní, pak začne firma s úpravou terénu. V současné době už je zbouraná téměř polovina budovy. Místo ní tady vznikne dočasná přistávací plocha pro vrtulníky.

Položit dům na zem trvá dva až tři dny. Pak se vše musí třídit na hromady. „Skládky chtějí zvlášť beton a suť. Železo se dává do připravených kontejnerů, takže všechno se třídí,“ řekl bagrista Míra.

Dodavatelská firma má na demolici 90 dnů. Tomáš Rulf z demoliční firmy potvrdil, že práce by měly být hotové o něco dříve. „Hlavně je tady důraz na eliminaci prašnosti. Používáme mlžné dělo, které prach takřka úplně eliminuje. Za dva týdny bude objekt dokončen, zdemolován. Pak se přesuneme na terénní úpravy a finální ukončení,“ potvrdil Rulf

Patologie patří mezi první objekty, které stály v areálu nemocnice. Demolice je proto zajímavostí i pro nás historiky,“ svěřil se historik Jiří Klsák.

Vrtulníky budou přistávat i v noci

Místo budovy patologie bychom chtěli dočasně zřídit záložní heliport pro nemocnici, protože nám tu nemohou přistávat vrtulníky v noci. Je to díky ušetřeným penězům,“ řekl krajský radní Jan Bureš. V budoucnosti by zde v rámci dostavby nemocnice měla stát nová Střední zdravotnická škola.

„Budeme demolovat společně s touto stavbou ještě spalovnu a pak další čtyři objekty,“ informovala generální ředitelka KKN Jitka Samáková. Zbourá se ještě dětské, ORL a plicní oddělení a dále objekt ředitelství a pavilon s podatelnou a ambulancí.

Za demolici bývalé patologie zaplatí nemocnice 1,5 milionu korun.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio