Demis Roussos: Goodbye, My Love, Goodbye

150 kilogramů živé váhy a 35 velkých hitů - to byl velký muž s velkým hlasem a velkou kariérou, řecký zpěvák Demis Roussos. Začínal s Vangelisem v kapele Afroditiny děti, ale pak ovládl sedmdesátá a osmdesátá léta sólovou kariérou hodnou řeckých bohů.

Vybudoval si image "bohéma v kaftanu". Křehký hlas v mohutném těle, proslulé vibrato středomořského typu, velké melodie se sklonem k cukrkandlovosti, slzy na krajíčku - zpěváka i posluchaček - při nekonečné sadě balad, to byl řecký zpěvák a mezinárodní hvězda první velikosti Demis Roussos.

Na konzervatoři v Aténách vystudoval hru na trumpetu a kontrabas a zároveň uměl hrát na kytaru, kterou uplatnil v roce 1968 ve skupině s názvem Afroditiny děti. Tu založil v Paříži společně s dalším Řekem Vangelisem, později veleúspěšným autorem hudby k mnoha filmům. Afroditiny děti měly se svým řeckým zvukem velký úspěch ve Francii a Německu. V roce 1972 se rozpadly, ale vydláždily cestu i samotnému Demisu Roussosovi. A malá poznámka - kromě pěveckého umění upoutal Demis Roussos pozornost médií svým bojem s obezitou, jednu dobu vážil 147 kg, říkalo se mu Zpívající stan, i tím, že byl mezi pasažéry letadla uneseného v roce 1985 libanonskými teroristy.

Demis Roussos pracoval na své sólové kariéře od začátku 70. let. Ve dvaasedmdesátém měl své první významné sólové vystoupení na aténském písňovém festivalu. Zazářil. O rok později zaznamenala jednoznačný úspěch skladba Good bye my love, good bye. Tato píseň dnes v Německu patří k evergreenům, ba přímo ke šlágrům německé populární hudby. Později ji nazpívali mnozí jiní zpěváci, ale originál nepředstihli.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.