David Lee Roth: Just a Gigolo„/“I Ain't Got Nobody

10. říjen 2023

Jméno Davida Lee Rotha je spojeno s legendární americkou rockovou formací Van Halen. I když vztahy kapelníka a zpěváka byly často napjaté, do rockové síně slávy vstoupili společně.

Zpěvák David Lee Roth je jednou z nejbizarnějších postav hudební scény naší doby. Od útlého dětství se zajímal o různé umělecké obory, zejména o rozhlas a film, ale i hudbu. Prohlásil, že jeho prvním hudebním vzorem byl Al Jolson. A už v tom se projevila jeho recesistická osobnost, neboť se jedná o chlapíka, jehož hlas jako první zazněl v r. 1927 z filmového plátna prvního, tzv. mluvícího filmu. Jolcon byl též znám pro svůj sentimentální, melodramatický projev. Takový vzor by u rockového zpěváka Davida Lee Rotha asi málokdo čekal. Většina rockerů vidí svůj vzor většinou u starých bluesmanů, ale i jeho jejich vliv zákonitě zasáhl, když začal působit v různých rockových kapelách, z nichž je jeho jméno spojováno nejvíce se skupinou Van Halen.

Rothovy sólové snímky opět vykazují značnou originalitu a osobitost jako v hitu Just a Gigolo"/"I Ain't Got Nobody. Opět se jedná o letitou záležitost, písničku z Vídně, tentokrát z r. 1929. Skladbu nahrál kdekdo, od Louise Armstronga až k Village People, ale nejznámější se stala verze zpěváka a trumpetisty Louise Primy, ze které David Lee Roth vyšel.

Roth chodil v mládí do školy pro hyperaktivní děti. Když se podíváme na jeho videoklip s písničkou Just a Gigolo"/"I Ain't Got Nobody, musíme konstatovat, že aktivity a energie měl skutečně nadbytek.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.