Daniel Filip míří v galerii domu Green House pod povrch

23. únor 2024 09:15

Obrazy výtvarníka Daniela Filipa zaujmou v galerii karlovarského domu Green House. Návštěvníci uvidí některé jeho portréty, jako třeba Marilyna Mansona nebo Edith Piaf.

Základem výstavy nazvané Pod povrchem, jsou ale jeho nové práce. V nich nechává nahlédnout návštěvníky prostřednictvím fantaskních krajin za běžně viděný obzor. I když ani tato charakteristika nemusí být zcela určující. Autor své práce záměrně nepojmenovává a dává tak divákům prostor pro vlastní asociace.

„Některé obrazy jsou temnější, někdo by mohl říct díky barvě až agresivní. Jde také o to, že když se člověk v sobě snaží něčeho dopátrat, může narazit i na temnější věci,“ řekl karlovarský výtvarník Filip. Nabízí ale i příjemnější, někdy až snové pohledy.

Ty vytváří i zobrazením zvlněného textilu. „Jde o draperii, která má budit dojem určité hloubky,“ poznamenal autor. Až závrať může vyvolat obří prostor s blankytným a místy potemnělým nebem, do kterého nahlíží malý poutník.

„V tomto případě jde o lehce znázorněnou figuru a rozhled. Když se člověk dobádá určitých hloubek, může svět vidět odlehčený a získat až příjemný pocit nadhledu,“ okomentoval jednu ze svých prací Daniel Filip. Výstava Pod povrchem potrvá v galerii domu Green House do pátku 3. května.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio