Další úsek dálnice D6 má povolení, stavba začne příští rok

28. říjen 2024 11:15

Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) vydal stavební povolení na stavbu dálnice D6 v úseku Knínice - Bošov v Karlovarském kraji. Na sociální síti X o tom informoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Úsek naváže na už hotovou dálnici Lubenec - Bošov a na obchvat Lubence na Lounsku. Zahájení stavby 7,9 kilometru dlouhého úseku plánuje ŘSD nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku. Celá D6 mezi Prahou a Karlovými Vary by měla být hotová v roce 2028. Zároveň se koná výběrové řízení na zhotovitele stavby, majetkoprávní vypořádání a od srpna archeologický výzkum, uvedl Mátl. V červenci na síti X oznámil, že ŘSD zahájilo výběrové řízení na firmu, která úsek postaví.

Předpokládaná hodnota zakázky je 3,36 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Na trase projekt počítá se 70 stavebními objekty, z toho bude šest mostů - pět na samotné dálnici a jeden nad ní. Součástí bude také mimoúrovňová křižovatka u Knínic. Trasa dálnice povede zčásti paralelně s dnešní silnicí I/6, v západní části se mírně odkloní jižním směrem.

Zbývá posledních 63 kilometrů

Zhruba 130 kilometrů dlouhé dálniční spojení mezi Karlovými Vary a Prahou vede přes Karlovarský, Ústecký a Středočeský kraj. Zbývá dokončit posledních 63 kilometrů dálnice. Aktuálně se staví přeložka u Hořesedel a přeložka u Hořoviček, které by se měly otevřít příští rok, a dvanáctikilometrový úsek mezi Petrohradem a Lubencem s plánovaným zprovozněním v roce 2027.

V Karlovarském kraji by se měl kromě trasy mezi Bošovem a Knínicemi začít příští rok stavět také sedmikilometrový úsek Knínice - Žalmanov a o rok později úseky Olšová Vrata - Žalmanov v délce 7,3 kilometru a Karlovy Vary - Olšová Vrata v délce osmi kilometrů.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související