Dalovice u Karlových Varů postavily novou radnici. Připomíná chebský Špalíček

15. březen 2016

Dominantou Dalovic u Karlových Varů je od letošního března moderní areál radnice, propojený s novým společenským centrem. Stavba vznikla na půdorysu někdejší vily majitele místní porcelánky.

Historická budova sloužila od 50. let minulého století jako školka. Po roce 1989 její provoz skončil a budova zchátrala.

Vedení obce se rozhodlo na původních základech vystavět novou budovu radnice a společenského centra. Zejména proto, že o původní kulturní dům Dalovice přišly v 80. letech výstavbou blízké silnice.

Výstavbě nového objektu předcházela v roce 2014 demolice velké části původního areálu. Nový objekt navrhli architekti jako přízemní, se zvýšeným podkrovím a sedlovou střechou. Společenský sál umístili do střední a východní části. V západním křídle areálu se nachází sídlo obecního úřadu.

Nová radnice v Dalovicích u Karlových Varů

V současné době je hotová první etapa projektu za téměř 30 milionů korun. V další etapě v areálu vzniknou prostory pro krizové ubytování a byt správce. Projekt podpořila evropská dotace.

Novou radnici při průjezdu obcí nelze přehlédnout. Její tvar s výraznou střechou je doplněný náznaky hrázdění. Plášť budovy je navíc barevně rozčleněný, aby radnice působila jakou soubor několika objektů. V letošním roce se projekt zúčastní soutěže Stavba roku Karlovarského kraje.

autor: zdt
Spustit audio