Cimbálová muzika, průvod a příjezd svatého Martina. Františkovy lázně ožijí slavnostmi

11. listopad 2019 08:30

Centrum Františkových Lázní bude dnes 11. listopadu patřit jednodenním Svatomartinským slavnostem. Jejich program se bude odehrávat na Národní třídě a ve Dvoraně Glauberových pramenů. Přijet by měl svatý Martin na bílém koni.

Svatý Martin v kostýmu chebských divadelníků přijede zahájit zimní sezonu. Koně na slavnosti poskytnou chovatelé Šimáčkovi z nedalekých Nebanic. Sváteční sešlost zahájí představitelé lázeňského města a léčebných lázní v 11 hodin a 11 minut společným průvodem. Od hotelu Metropol, přes Národní třídu k pavilonu Glauberových pramenů. K příjemné náladě bude hrát cimbálová muzika a připravený je malý jarmark, který skončí odpoledne, někdy kolem 16 hodiny

Dávná tradice se stala inspirací

Podle hlavní organizátorky Petry Matějkové byla hlavní inspirací slavností někdejší tradice, kdy ve středověku začínal advent martinskými hody, a to šest týdnů před vánočním svátky. Ve Františkových Lázních si nástup zimní sezony slavnostně připomínají od roku 2010. Termín 11. listopadu, 11 hodin a 11 minut drží i letos, přestože jde o všední den a nikoliv o víkendový čas. Na slavnost je prý přichystána i známá socha malého Františka, která prý má na sobě opět i zimní obleček. Aby mu nebyla zima.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio