Chybějící řidiče i automechaniky by mohli doplnit absolventi střední školy v Chebu

7. červen 2023 11:15

Na Integrované střední škole v Chebu končí studium žáci nového oboru automechanik a řidič kamionové dopravy. V těchto dnech skládají praktické zkoušky. Škola je jedinou v Karlovarském kraji, která takový obor nabízí.

Studenti by mohli doplnit stavy chybějících profesionální řidičů. Jen v regionu jich chybí stovky. Řidičský průkaz na řízení kamionů získávají učni v průběhu studia. Praktické zkoušky zaměřené na opravy začali skládat tento týden.

Zkoušky se konají ve společnosti Lagarde Spedice, která je partnerem školy. „Musí zvládnout dvě části praktické zkoušky. První část se týká oprav, druhou část skládají z nějaké zámečnické a obráběčcké práce. Koukáme na to, jestli žák ví technologický postup, co se jak dělá, a jestli to zvládá,“ řekl Aleš Vyčichlo, technik ve společnosti Lagarde Spedice a zároveň lektor.

„Doufáme, že někdo zůstane, doplní ty naše manšafty. Velmi těžko se hledají noví kolegové, jak u šoférů, tak u mechaniků. Šest až osm řidičů bychom byli schopní okamžitě nabrat,“ uvedl jednatel firmy Matyáš Lagarde.

Zájem o obor automechanik a řidič kamionové a osobní dopravy narůstá. Jen letos se na něj přihlásilo přes 90 dětí, škola jich přijímá 30.

Spustit audio