Chráněné dílny na Karlovarsku zaměstnávají přes sto lidí

20. listopad 2018 11:00

V Toužimi na Karlovarsku jsou hned dvě. Jedna prodává kancelářské potřeby a poskytuje daňové poradenství. Druhá vyrábí potraviny.

„Naše chráněná dílna se zabývá hlavně balením zboží, etiketováním a samozřejmě přípravou zboží pro zákazníky,“ uvedl majitel Chráněné dílny Toužim Robert Hrůza. Zbožím jsou hlavně potraviny, koření těstoviny nebo vývary.  

V Chráněné dílně Toužim jsou zaměstnaní tři lidé: „Pracují zde dvě dámy a jeden pán. Dámy se věnují hlavně balení zboží, přípravě a distribuci se věnuje pán,“ doplnil Hrůza.

Dílny zaměstnávají lidi se zdravotním postižením. Poskytují náhradní plnění, při kterém musí zaměstnavatel s více než 25 zaměstnanci zaměstnat buď jednoho člověka se změnou pracovní schopnosti, nebo musí státu odvést nějaké odvody státu. Jednou z dalších variant je odběr zboží od chráněných dílen.

Na činnost dílen dohlíží stát, který je také poskytovatelem dotací: „Od minulého roku musíme elektronicky zadávat veškeré faktury na portál. Eviduje se každá vydaná faktura, na kterou my poskytneme náhradní plnění. Je to v systému, takže se nedá poskytnout více, než můžeme na lidi, které tady máme,“ vysvětlil majitel chráněné dílny.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio