Chráněná krajinná oblast Slavkovský les slaví 45 let

6. červen 2019 10:00

V červnu letošního roku oslaví Chráněná krajinná oblast (CHKO) Slavkovský les už 45 let od svého vyhlášení v roce 1974. Řadí se tak k jedněm z nejstarších CHKO v rámci ČR.

Významné výročí si připomene červnovými vycházkami v krásné zachovalé přírodě. „Přímo v terénu mohou návštěvníci vycházek s pomocí odborníků vidět a sami posoudit, s čím se ochrana přírody potýká dnes a jak se tento obor posunul v průběhu posledních téměř 50 let,” řekla Jana Rolková ze Správy CHKO. První exkurze bude v sobotu 8. června od 9:30 v území nedaleko Kadaně. Další sobotu 15. června od 9:35 se pak koná vycházka do přírodní rezervace Údolí Teplé v srdci CHKO.     

Vycházku první červnovou sobotu povede Radek Fišer ze Správy CHKO, bude směřovat do botanicky velmi pěkného území Kadaňska na úpatí Doupovských hor. Přírodovědně laděná exkurze přinese i další rozměr díky povídání o rekultivací po těžbách, kterými je region pověstný.

Sobota v polovině června bude patřit vycházce do divokého kaňonovitého údolí páteřní řeky Slavkovského lesa do přírodní rezervace Údolí Teplé. Jeden z průvodců, lesník Tomáš Fiala, přibližuje: „Nadmořská výška s rozptylem od 546 do 719 m n. m. nám napovídá, že jde o prostředí přírodně velmi rozmanité. Vyniká vysokou pestrostí přírodních stanovišť.”

Vstup na exkurze je zdarma. Cyklus přírodovědných akcí „Pojďte s námi do přírody!“ připravila Správa CHKO Slavkovský les ve spolupráci se svými partnery. V rámci tohoto cyklu se můžete letos v průběhu roku těšit na téměř 100 výprav za poznáním přírodních zajímavostí západních Čech.

autor: nkr | zdroj: Správa CHKO Slavkovský les
Spustit audio