Chodská perníkářka Ludmila Fliegelová na Velikonoce napekla stovky perníčků
Pečení a zdobení perníčků je pro ni téměř každodenní činností. Profesionální perníkářkou se stala před několika lety, je také autorkou knihy Tajemství perníčků. Jak Ludmila Fliegelová říká, perníčky se dají péct po celý rok.
„Na letošní Velikonoce to byly stovky perníčků, určitě k tisícovce. Ale nepočítala jsem to. Perníčky si můžeme upéct a ozdobit jako krásnou velikonoční dekoraci. A můžeme je napéct a nazdobit i pro koledníky, perníková vajíčka, zajíčky, beránky. Koledníci jsou za ně vděční, většinou jsou vyhládlí a rádi si cestou něco zakousnou,“ usmívá se domažlická perníkářka Ludmila Fliegelová.
Z perníku se dá udělat téměř cokoli
„A není to jenom otázka Vánoc a Velikonoc, perníčky můžeme péct po celý rok. Ať už to jsou svatební perníčky, perník jako dárek k narozeninám, pro děti motivy na pálení čarodějnic, na Halloween,“ vyjmenovává různé možnosti uplatnění perníčků Ludmila Fliegelová, „můžeme napéct perníkové medaile, různé 3D objekty, autíčka, chaloupky, fantazii se meze nekladou.
Perníčky hned měkké
- 1 kg hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 10 lžic tekutého medu
- 250 g másla
- 5 vajec
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce perníkového koření
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky jedlé sody
(podle Ludmily Fliegelové)
Do tekutých surovin přidáváme sypké ingredience.
Rozpustíme máslo, do něj vlijeme rozpuštěný med a smícháme.
Přimícháme rozšlehaná vajíčka.
Pak přidáme moučkový cukr s kořením a jedlou sodou.
Nakonec přisypeme mouku v množství podle potřeby s prosetým kakaem.
Vypracujeme těsto, které necháme přibližně 12 hodin odležet v ledničce.
Z ledničky těsto vyndáme 12 hodin před tím, než z něj budeme vyvalovat a vykrajovat perníčky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.