Chodov s podporou Sokolovské uhelné založí vlastní technické lyceum

27. říjen 2023 08:55

Město Chodov s podporou Sokolovské uhelné a SUAS Group založí vlastní technické lyceum. Střední škola by měla být zaměřená na obory, jejichž absolventi jsou v regionu akutně potřeba.

Zároveň se budou vzdělávat v úzké vazbě na konkrétní zaměstnavatele a jejich potřeby. Unikátní projekt partnerství městské střední školy a firem by měl být pilotním minimálně v regionu a mohl by se časem rozšiřovat.

Podle plánů by první studenti mohli začít na technickém lyceu studovat od školního roku 2026/27. Město i představitelé Sokolovské uhelné a sesterské SUAS Group ve čtvrtek v Sokolově podepsali memorandum o spolupráci.

Myšlenkou na vznik technické školy, která by byla navázaná přímo na zaměstnavatele, se Sokolovská uhelná zabývá více než rok. Ve městě Chodov našla partnera, který pomůže tento projekt zrealizovat a uvést do praxe.

Podle starosty Chodova Patrika Pizingera z hnutí Místní se tím zároveň udrží střední vzdělávání ve městě. „Ta spolupráce je základem úspěchu. Bez přímé spolupráce se zaměstnavateli a univerzitami škola nebude mít šanci na úspěch. Pro nás je důležité mít spolehlivé, stabilní partnery a tím prvním je Sokolovská uhelná, protože ta myšlenka vyrůstala společně. Ale věřím, že se brzy najdou další partneři,“ uvedl Pizinger.

Vzdělávání v praxi

Nová střední škola má mít výrazně odlišný koncept vzdělávání, než je na většině středních škol. Kromě základních všeobecných znalostí by se studenti měli už od druhého ročníku vzdělávat přímo pro reálnou praxi ve firmách. Tím by se měl odstranit handicap současného školství, které není schopné reagovat na rychlý vývoj technologií a nových oborů. Zároveň tím studenti získají jistotu zaměstnání po absolvování školy.

Jde o podobný model, který u mnoha firem fungoval až do 90. let minulého století, a to i v Chodově u někdejšího podniku Chodos. Podle předsedy dozorčí rady Sokolovské uhelné a SUAS Group Pavla Tomka bude jen Sokolovská uhelná a firmy z její skupiny potřebovat v následujících letech až stovky vzdělaných pracovníků. Jde nejen o obory, kterými se nyní skupina zabývá, ale hlavně obory, na které se začíná stále více orientovat v souvislosti s restrukturalizací firmy a přechodu od uhlí k čisté energetice. A podobně jsou na tom i další firmy v regionu.

Podle Pizingera bude prvním krokem převzetí budovy bývalé pobočky krajského Gymnázia Sokolov v Chodově a její rekonstrukce. Ta by mohla stát asi 40 milionů korun. Budoucí provoz školy je na sebe ochotno vzít město také, ale předpokládá, že by se na financování mohly podílet právě firmy, které budou se školou spolupracovat a připravovat na ní svoje budoucí zaměstnance. Odbornost by pak kromě lidí z firem měli zajistit i vyučující z vysokých škol.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio