Chodov na Sokolovsku pokračuje v obnově starého hřbitova

Chodov na Sokolovsku bude i letos pokračovat s obnovou hrobových míst. Jedná se o hrobky významných obyvatel města. Práce se budou opět týkat opravy pomníků, nápisů i ornamentů.

Letos plánuje město Chodov rekonstruovat hrobku Herty Hamerschmiedové, která byla dcerou chodovského lékárníka a zemřela v 26 letech. Poté budou následovat opravy dalších míst. Radnice na obnovu významných hrobových míst vyčlenila 100 tisíc korun.

„My bychom se rádi věnovali zmapování a celkovému stavu historických hrobů na městském hřbitově. To znamená, že bychom vypracovali plán dalšího postupu, abychom věděli, kdy a v jakých letech realizovat jaké hroby a kolik bude asi oprava hrobů stát,“ potvrdil historik Miloš Bělohlávek.

Podle něj půjde o obnovy hrobek, které nejsou tolik poničené. „Já věřím, že aspoň jeden nebo dva hroby budeme schopní realizovat. Nepůjde asi o tak velké pomníky, navíc nebudou v žádném případě tak finančně náročné. Teď nás čeká spíše údržba a mnohem jednodušší práce,“ dodal Bělohlávek.

Město loni obnovilo například hrobku prvního starosty Karla Fenkla, také místo bývalého školního inspektora nebo poslední uhlobaronky Hedvigy Ritterové.

Významné obyvatelé města připomene naučná stezka

Zájemce místním hřbitovem provede nová naučná stezka. Hotová měla být už loni. Nakonec se město o její vybudování pokusí v letošním roce. Návštěvníky zavede k místům, kde jsou pohřbeni významní obyvatelé města. Kromě stezky, tady nebudou chybět ani informační tabule.

„Uvažujeme i o tom, že bychom u jednotlivých hrobů udělali jednoduché cedulky například s QR kódy, kde by si pak člověk mohl vyhledat, o koho se jedná, proč je důležitý a jaký má ten hrob význam pro naše město,“ přiblížil historik.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio