Chodov na Sokolovsku bude mít další pietní místo. Tentokrát se jedná o hrobku rodiny Gaschů

Hrobka chátrá od roku 1945, kdy Gaschovi museli z města kvůli odsunu odejít. Právě dnes (8.4) oprava nenápadného místa na chodovském hřbitově začne.

Rodina Gaschů patřila v Chodově mezi významné průmyslníky, proto město jejich pietní místo opraví. V roce 1883 stáli Gaschovi u zrodu strojírenské tradice. Ve svých továrnách až do vysídlení po druhé světové válce, dávali práci stovkám obyvatel Chodova a po čtyři generace se výrazně podíleli na jeho rozvoji a politickém i společenském životě.

Pomník je popraskaný, chybí mu skleněné desky a poničené má také kovové úchyty. Právě dnes si ho odveze restaurátor. Pomník je vysoký 3m a široký 5 metrů. A protože je vyrobený z pískovce, musí ho odborník nejdříve ošetřit speciálním roztokem a pak teprve může začít samotná obnova.

Pomník bude vypadat jako kdysi

Materiálově i barevně bude pomník vypadat obnoven do původního vzhledu. To znamená, že písmena budou opět pozlacena a původní barvy se dočká i samotný pomník. Navíc uprostřed bude informační tabule, která shrne význam rodiny Gaschů pro město.

Podle prvních informací by práce měly být dokončeny letos v létě. Kompletně opravená hrobka pak bude představena v rámci tradiční Svatovavřinecké pouti. Rekonstrukce, podle prvních odhadů, bude stát asi 600 tisíc korun. Město na ni získalo dotaci z Česko-německého fondu budoucnosti. Jedná se o částku 200 tisíc korun.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio