Chinaski: Dlouhej kouř

Chinaski patří mezi kapely, jejichž hity se hrají na všech českých rádiích. Původně studentská kapela letos slaví 30. výročí.

Že u nás existovala skupina jménem Starý hadry ví dnes už málokdo, dá se říci jen hrstka znalců české punkové hudby. A přece si ji později pod jiným názvem oblíbila nejen veřejnost, ale i kritici. Jméno této kapele dal Henry Chinaski, hlavní autobiografická postava několika románů amerického spisovatele Charlese Bukowského. Zpěvák a kytarista Michal Malátný, vypráví, že název vybírali ve dvaceti, kdy trávili většinu času ve zkušebně. Částečně tam i bydleli a bylo to prý divoké období. Henry Chinaski jim byl v té době byl blízký, námětem většiny jeho příběhů jsou holky a alkohol. Ale také v nich lze narazit na pasáž, která je dojemná a lyrická. Henry Chinaski se snažil najít krásu a skupina to cítí stejně. Proto si od roku 1994 říkají Chinaski.

Patří k nejúspěšnějším tuzemským poprockovým skupinám posledních dvaceti let. V květnu roku 1996 vystoupili v Brně jako předskokani rokenrolové legendy Chucka Berryho. Skladby skupiny Chinaski se opakovaně ocitají na špici českého žebříčku nejhranějších skladeb. Akademie populární hudby vybrala Chinaski jako nejlepší skupinu za rok 2005. Chinaski složili řadu písní, které pravidelně znějí v éteru, například Dlouhej kouř, Drobná paralela, 1. signální, Jaxe, Klára, Strojvůdce, 1970. V roce 1997 se píseň Dlouhej kouř stala nejhranější v českých rádiích.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.