Chebský most v Karlových Varech se bourat nemusí. S opravami je ale nutné začít do pěti let

Karlovy Vary mají k dispozici výsledky diagnostického průzkumu Chebského mostu. Odborníci v něm nejen zhodnotili současný stav konstrukce, ale také navrhli nutné opravy a změny.

Podle odborné firmy, která průzkum provedla, není konstrukce v havarijním stavu a za stávajícího provozu ho lze stále bezpečně využívat. „Ten stav mostu ovlivňují zejména prvky spodní stavby mezilehlých pilířů, kde je obvodové zdivo, zejména v kolísání hladiny Ohře, ve velmi špatném stavu,“ uvedl technik Tomáš Míčka

Součástí průzkumu jsou i návrhy nutných oprav, které by město mělo provést v následujících pěti letech. Jednou z nich je i odstranění stávajících betonových zídek, které oddělují chodníky a silniční provoz. „Co ovlivňuje bezpečnost chodců, jsou stávající betonové zídky. V rámci průzkumu jsme zjistili, že nejsou kotveny a hrozí jejich vyvrácení. Vůči chodcům jsou nebezpečné, a proto jsme se rozhodli je v rámci návrhu demontovat,“ dodal Míčka.

Navrhované varianty oprav počítají s náklady od 77 do 166 milionů korun. Nyní město bude čekat na rozhodnutí odborníků, jakou variantu oprav nakonec zvolí. 

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio