Chebské muzeum zapůjčí Valdštejnovy exponáty do Německa

20. březen 2012

Chebské muzeum zapůjčí do Německa část svých exponátů připomínajících osobnost vévody Albrechta z Valdštejna. Celkově 17 předmětů se stane součástí výstavy v Lützenu, kde se odehrála jedna z nejdůležitějších bitev třicetileté války a v současnosti se tam připravuje velká výstava věnovaná právě Valdštejnovi.

V malém městečku nedaleko Lipska tak bude k vidění například jezdecké sedlo, ale také kord nebo krajkový límec slavného vojevůdce. Všechny exponáty mají mimořádnou historickou hodnotu, která se dá jen těžko vyčíslit. Další vystavené předměty pochází z Německa nebo Švýcarska.

Muzeum v Chebu bylo založeno v lednu 1873, zpřístupnění veřejnosti se dočkalo v polovině května roku následujícího, čímž se řadí mezi vůbec nejstarší regionální muzea v Čechách. Své útočiště nalezlo v části Pachelbelova domu, který patří k nejlépe dochovaným středověkým budovám na chebském náměstí.

Krajkový límec Albrechta z Valdštejna

Albrecht z Valdštejna byl český vojevůdce a politik a jeden z nejvyšších velitelů císařských vojsk během třicetileté války. Byl vůbec prvním, kdo začal vydržovat stálou armádu. Zemřel jako jeden z nejvlivnějších lidí v Evropě, když byl 24. února 1634 v Chebu zavražděn.

autor: zdt
Spustit audio