Chebské divadlo nabídne historické drama o lásce, vášni a intrikách

11. leden 2019 10:00

Svou první letošní premiéru připravilo na sobotu Západočeské divadlo v Chebu. Diváci uvidí v sobotu historické drama o lásce, vášni a intrikách, nazvané Nebezpečné vztahy.

Hra vychází ze slavného románu britského dramatika Christophera Hamptona. Světově proslulý se stal tento text získal díky filmové podobě z roku 1988. Snímek režiséra Stephena Frearse v hlavních rolích s Johnem Malkovichem a Glenn Closeovou tehdy v kinech i při oscarovém klání sváděl boj s Valmontem Miloše Formana, v němž úspěšný režisér českého původu zpracoval stejný příběh.

Základem románu byly dopisy, které si mezi sebou vyměňovali na konci 18. století vikomt de Valmont a markýza de Merteuil, jejichž skutečným autorem je Choderlose de Laclose.

„Zjistil jsem, jak vtipně je to napsané už od Choderlose de Laclose. První polovina byla podle mne psaná až současným stylem. Dlouhou dobu jsou postavy Markýza de Valmont a Markýzy de Merteuil sympatické, jakým způsobem si ze všeho dělají legraci. Ten kontrast, kdy se to zvrtne, je pak velmi silný. I to je jeden z důvodů, proč se ta hra pořád nasazuje a proč je román tak známý,“ řekl režisér Adam Doležal.

Jakou podobu dala Nebezpečným vztahům chebská činohra?

„Kostýmy jsou dobové, ale abychom nehráli jen o té době, scénu jsme se nesnažili pojmout jako historickou, ale spíš jako prostor pro rozehrání hry o city a o vášeň,“ dodává režisér.

V hlavních rolích se představí dvojice, která bezostyšně svádí a poté odvrhuje své vyhlédnuté oběti. Tvoří ji Pavla Janiššová jako Markýza de Merteuil a Vuk Čelebić jako Vikomt de Valmont. Diváci uvidí také paní de Tourvel (Vladimíru Vítovou), známou svou čistotou a ctností. Zatímco Vikomt ji chce svést, Markýza ho chce využít jako svůdce mladičké Cecilie (Karolína Jägerová). 

„V dalších rolích se na jevišti Západočeského divadla objeví Jarmila Šimčíková, Eva Navrátilová, Eliška Huberová Malíková, Miroslav Sabadin a Petr Németh. Režie se ujal mladý režisér Adam Doležal, jenž v Chebu hostuje poprvé. Ke spolupráci přizval scénografa Michala Syrového a kostýmní výtvarnici Agnieszku Oldak-Pátou, kteří už jsou podepsáni pod výtvarnou stránkou úspěšné chebské inscenace z minulé sezóny Králova řeč. Hudbu k inscenaci složil Petr Zeman a diváci budou také svědky náročného šermířského souboje v choreografii Karla Kočího,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná. 

Premiéra se uskuteční v chebském divadle sobotu 12.1. od 19:00 hodin. Další uvedení následují v úterý 15. 1. od 17:00 hodin a ve středu 16.1. od 19:00 hodin.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio