Chebská Galerie výtvarného umění se připravuje na dobu po zrušení protivirových opatření

14. duben 2020 08:00

Galerie výtvarného umění v Chebu už se chystá na dobu, kdy přestane platit stav nouze a omezení spojená se zákazy návštěv výstavních prostor. Návštěvníci tam poté najdou i nové výstavní plochy. 

Galeristé využili sklepů. Nejde o sklepy ledajaké. Mají křížovou klenbu, která dosvědčuje, že jde o prostory v barokní budově někdejšího Radničního paláce za začátku 18. století. „My jsme pořád řešili, jak rozšířit stálou expozici. Nakonec jsme se rozhodli vyhradit pro to zcela nový prostor.  Sklep jsme kompletně zrekonstruovali. Vypadá to tam velmi dobře.  Umožnilo nám to reprezentovat umění posledních 30 let důstojným způsobem,“ poznamenal ředitel galerie Marcel Fišer.

V nadzemní části budovy nabídnou opět i tři nové expozice. Ve Velké galerii to budou práce Oldřicha Kulhánka. Lidé sice neuvidí bankovky s jeho Janem Amosem Komenským, Františkem Palackým nebo Boženu Němcovou, známou díky autorovi také z pětistovky, ale i tak se bude na co těšit.

Expozice vznikala ve spolupráci s historikem umění a synem Oldřicha Kulhánka Davidem, a tak lidé zjistí, třeba co grafika, malíře a ilustrátora inspirovalo. V prostoru Opus magnum uvidí návštěvníci reliéf Jaroslava Horejce a v Malé galerii uvidí moderní výšivky Maud Kotasové a Karíma Al-Mukhtarové.

Připravovaný prostor ve sklepě a nové expozice v Galerii výtvarného umění uvidí návštěvníci po skočení stavu nouze a zrušení protivirových zákazů.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio