Chebská galerie výtvarného umění nabízí hned tři výstavy. Na jedné z nich zápasí Milan Kozelka s řekou

19. červenec 2021 10:00

Návštěvníci chebské galerie výtvarného umění tam mohou v současné době vidět hned tři aktuální výstavy. Přibližují práce performera Milana Kozelky, výtvarníka Roberta Šalandy a pomník Otakara Švece a Jaromíra Krejcara.

Expozice ve Velké galerii je vzpomínkou na konceptuálního umělce, performera a literáta Milana Kozelku (1948–2014). Jak připomínají kurátoři výstavy Jana Písaříková, Vladimír Havlík a Pavlína Morganová, na přelomu 70. a 80. let se jeho pozornost obrátila k akčnímu umění. Během relativně krátké doby se z Kozelky stala na české výtvarné scéně respektovaná osobnost.

Milan Kozelka, výstava Na cestě 2, Obnažování dna

Kozelka byl umělecký živel, což dokumentují třeba fotografie nazvané Obnažování dna. Na jednom ze snímků leží Kozelka uprostřed proudu a urputně se drží provazů uvázaných přes vodní tok, aby ho voda neodnesla.

„Patří do série Kontakty s řekou Vydrou. S ní se Milan pustil do jakéhosi dialogu, řekl bych až zápasu s dravým proudem. Zavěšoval se do něj, nastavoval mu různé překážky,“ popsal kurátor Vladimír Havlík.

„Podařilo se shromáždit hodně věcí z devadesátek, ať už jde o koláže nebo videa a interakce s politiky, třeba s Miroslavem Kalouskem. Je tu i záznam, kde autor čte své básně z Manhattanského deníku,“ upozornil Havlík.

Malá galerie

Malá galerie se stala expozicí Roberta Šalandy, nazvanou O potlesku. Je plná hříček tvořených barevnými čtvercovými plochami, pro které je důležitý jejich střed. „Celá instalace se rozkládá okolo jakéhosi časo – prostorovo – ideového středu a divačky a diváky vtahuje do svých jednoduchých i komplikovaných příběhů,“ uvedla kurátorka Karina Kottová.

Opus magnum

Panel Opus magnum přibližuje příběh výrazného pomníku v Domažlicích, původně zamýšleného pro popraveného odbojáře Zdeňka Bořka – Dohalského. „Po Únoru 1948 byl ale věnován všem obětem nacismu,“ poznamenal kurátor výstavy a ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer. Ten se vydal po stopách autorů práce Otakara Švece a Jaromíra Krejcara, aby objasnil zapomenuté a zatajované historické souvislosti.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio