Cheb chce postupně zmodernizovat veřejné osvětlení a semafory

5. březen 2013

Chebská radnice chce letos opravit a modernizovat tisícovky sloupů veřejného osvětlení i semafory. Hlavním cílem jsou budoucí úspory za elektřinu a snazší provoz na vytížených úsecích, který má urychlit průjezd například záchranným složkám.

Staré lampy by měly postupně nahradit moderní s úspornými LED diodami, stejně tak i semafory by měly nahradit modernější. Za elektřinu a správu veřejného osvětlení Cheb zaplatí 15 milionů ročně.

Nově by také mělo být všech asi 3 000 lamp ve městě označeno číslem. Databáze má zjednodušit údržbu a pomoci třeba cizincům při orientaci. Čísla lamp dostanou i složky integrovaného záchranného systému.

Zastaralé semafory, které řídí dopravu v centru města, by se podle plánů radnice mohly postupně nahradit moderními systémy, které dokážou flexibilně reagovat na okamžitou dopravní situaci a vytvoří například takzvanou zelenou vlnu.

Nový systém už funguje na křižovatce u nového dopravního terminálu v ulicích Dukelská a Žižkova. Postupně by tak mělo fungovat všech 17 semaforů v Chebu.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio